Konvektomat ve ŠJ     

 

Během letních měsíců 2015 proběhla ve školní jídelně v určitém rozsahu rekonstrukce, kterou financovala Obec Blatno. Týkala nové elektroinstalace, odpadů, obložení podlah a stěn ve varně, výdejně, sociálním zařízení a v přípravně ovoce a zeleniny.

Do kuchyně bylo zakoupeno nové nerezové zařízení – dřezy, pracovní stůl, závěsný policový regál a z gastronomických spotřebičů byl zakoupen konvektomat. Jedná se o velmi ekonomický přístroj, který při promyšleném používání šetří spotřebu energie a vody, vaří, peče,smaží i griluje. Velmi jednoduše řečeno nahrazuje hrnec a troubu v jednom.

Ráda bych uvedla několik výhod konvektomatu:                                                                          

Při tepelné úpravě masa v konvektomatu dochází ve srovnání s přípravou masa v běžné troubě k minimálním ztrátám. Při doposud klasickém vaření ve vodě ztrácí finální pokrm  váhu, čerstvou svěží barvu, poměrně velké množství minerálních látek a vitamínů. Při použití parního režimu v konvektomatu jsou všechny výživové hodnoty , váha i barva pokrmu zachovány. Při tepelné úpravě (tedy smažení, pečení i fritování) v parním konvektomatu spotřebujeme mnohem méně tuků. Toto moderní gastronomické zařízení nám šetří rovněž energii – uvnitř konvektomatu rychle nabíhá teplota a vlastně neuniká z varné komory teplo mimo zařízení a dochází i k větší výměně tepla mezi potravinou a vnitřním prostorem. Vařením v parním konvektomaru je spotřeba vody mnohem nižší. Výhodou je i to, že v kuchyni zabírá málo místa a nahrazuje hned několik technologických zařízení – sporák, troubu, mikrovlnnou troubu, gril, fritézu, režon na uchování teploty pokrmů apod. A v neposlední řadě vařením v konvektomatu šetříme náš drahocenný čas.

V září 2015 proběhlo v naší  školní jídelně zaškolení kuchařem firmy Retigo, který seznámil naši paní kuchařku s tímto zařízením – vysvětlil jí funkce nastavené v konvektomatu, které plně využije při vaření, ukázal jí,  jak si sama může uložit svoji vlastní  recepturu, jak správně nastavit teplotu a dobu tepelné úpravy pokrmů, jak používat teplotní sondu, celkovou údržbu zařízení a podobně. Potom s paní kuchařkou uvařil dle jídelního lístku menu na daný den.

Konvektomat využíváme nejen na zdravé vaření, ale i při pečení pouťových koláčků na Svatomichalskou pouť. Jedná se tradiční o akci Obce Blatno, kdy se pod vedením p. místostarostky dobrovolně ujímají pečení místní ženy.  Věřím, že vám, kteří máte možnost je na pouti ochutnat, že chutnaljí!

 

Lenka Strunzová, vedoucí ŠJ